Stowarzyszenie Sady Grójeckie po raz kolejny przeprowadzi warsztaty edukacyjne w szkołach podstawowych na temat zdrowego żywienia i dokonywania świadomych wyborów konsumenckich.
Zajęcia będą realizowane w ramach konkursu „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” zadanie 15. Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Kwota wsparcia finansowego to 8 636,00 zł. Projekt będzie realizowany od 30 kwietnia do 31 grudnia 2019.
Adresatami warsztatów żywieniowych są dzieci i młodzież w wieku szkolnym w podziale na 2 grupy wiekowe; klasy 0-3 (w tym „zerówki” przedszkolne) oraz IV-VI. W ramach zadania zostaną przeprowadzone warsztaty na temat zdrowego żywienia, przygotowywania zbilansowanych posiłków – ze szczególnym uwzględnieniem drugiego śniadania do szkoły. Celem projektu jest propagowanie zdrowego stylu życia, pozytywnych nawyków żywieniowych i dokonywania świadomych wyborów konsumenckich – produkty najwyższej jakości, certyfikowane, o udokumentowanym pochodzeniu, jak np. Jabłka Grójeckie. W ramach realizacji zadania przeprowadzony będzie także mini-konkurs z cennymi nagrodami.
Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymają pamiątkowe gadżety i przydatne zestawy śniadaniowe.
Głównym celem realizacji zadania jest upowszechnianie i promowanie informacji na temat „Jabłek Grójeckich” skierowane do młodzieży szkolnej z powiatu grójeckiego, ale docelowo także ich rodzin, konsumentów i producentów jabłek; budowanie świadomości produktu regionalnego, kreowanie mody na produkty premium, upowszechnienie dziedzictwa kulinarnego regionu.
Dziękujemy za wsparcie działań mających na celu propagowanie i upowszechnianie produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych.
Szkoły, które chciałyby wziąć udział w warsztatach proszone są o przesłanie zgłoszenia na adres: stowarzyszenie@jablkagrojeckie.pl
Info. Stowarzyszenie Sady Grójeckie
Projekt „Świadomie z Jabłkiem Grójeckim” został dofinansowany w ramach konkursu Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” zadanie 15. Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych.