Idealne przede wszystkim jako krucha i słodka przekąska, są doskonałe na surowo. Dzięki kwaskowej nucie są wyraziste w smaku. Najczęściej wykorzystywane w przetworach - dżemach i musach, ale także wybornie smakują jako dodatek do kaczki i dziczyzny oraz ciast, naleśników i racuchów.

Red Jonaprince

Gala
Wyróżniają się intensywnym aromatem, są wyśmienite na surowo. Dlatego doskonale sprawdzą się jako pomysł na drugie śniadanie lub dodatek do nieprzetworzonych dań, np. sałatek. Świetnie komponują się w przetworach z innymi owocami, np. gruszkami. Idealne do suszenia.

Golden Delicious
To przede wszystkim znakomita krucha przekąska. Wybornie smakują także w domowych przetworach (dżemach, marmoladach i musach). Świetne na soki i kompoty. Można je piec i wykorzystywać jako dodatek do mięs i ciast takich jak szarlotki, strudle i drożdżówki.

Jonagored / Jonagold
Wybornie smakują surowe, ale znajdują w zasadzie uniwersalne zastosowanie. Często są wybierane na domowe przetwory takie jak kompoty czy marmolady. Nadają się do duszenia i smażenia. Mogą stanowić smaczne uzupełnienie sałatek i doskonałą bazę dla kwaśnego cydru.

Shampion
Ze względu na swój wyjątkowy aromat i słodycz są wprost uwielbiane przez dzieci, często podawane przez mamy na drugie śniadanie, także w formie soku. W przecierach i musach doskonale komponują się z przyprawami takimi jak wanilia, imbir czy cynamon.

Mutsu
Jabłko typowo deserowe o dużych owocach i lekkim rumieńcu na zielonożółtej skórce. Soczyste, kwsaskowate w smaku. Miąższ gruboziarnisty, twardy. Idealne na surowo.

Red Pinova
Jabłka o jasnoczerwonym rumieńcu, w smaku słodko-kwaskowate. Posiadają lekko żółtawy miąższ. Typowo deserowe.

Red Delicious
Chrupiące, soczyste i słodkie jabłka deserowe z charakterystycznym aromatem. Łatwo je rozpoznać po garbkach przy kielichu.