Kulinarne święto polskiej żywności rokrocznie gromadzi rzesze odwiedzających, stając się jedną z ważniejszych imprez.
Podczas dwóch dni festiwalowych goście mogli do woli smakować wyroby z polskiej żywości oraz podziwiać rodzime wyroby rękodzielnicze. Organizatorzy zadbali także o oprawę artystyczną wydarzenia.
Dzięki uprzejmości Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi po raz szósty już Stowarzyszenie Sady Grójeckie mogło zaprezentować swoją ofertę.
Amatorzy smaku i soczystości Jabłek Grójeckich mogli spróbować nowości – Jabłkowego soku chmielonego oraz Jabłkowego soku z bąbelkami. Dla łasuchów były także Jabłkowe krówki mleczne. „Sok z chmielem okazał się prawdziwym strzałem w dziesiątkę – mówi Magdalena Wrotek-Figarska, dyrektor Stowarzyszenia Sady Grójeckie. To dość ciekawie skomponowane połączenie soczystości naszych jabłek z nutą chmielowej gryczki. Co najważniejsze nie zawiera alkoholu, jest więc zdrową alternatywą dla smakoszy piwa. Dla nas bardzo ważne jest, że udało się stworzyć ten produkt przy współpracy z lokalnym browarem rzemieślniczym „BroWarka” mówi przedstawicielka stowarzyszenia.
Wszystkie produkty jabłkowe trafią wkrótce do sieci marketów.
Info. Stowarzyszenie Sady Grójeckie