
ZAPROSZENIE
Seminarium na temat oznaczeń geograficznych
Targi Poznańskie: „Smaki Regionów”, Scena Główna
26 września 2022, 12:00-14:30
Uczestnicy:
Marzenna Guz-Vetter, Dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce (p.o.)
Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Przedstawiciele producentów produktów regionalnych w Polsce
Inni producenci i pozarządowe organizacje producentów
Unijne oznaczenia geograficzne stanowią gwarancję jakości i unikalnego pochodzenia produktów spożywczych, win i napojów alkoholowych. Rejestracja oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej nie jest zrównoważona w skali kontynentu. Obecnie zarejestrowanych jest prawie 3500 nazw oznaczeń geograficznych, chociaż tylko kilka państw członkowskich uważa się za
„dużych użytkowników”. Wiele innych państw członkowskich boryka się z niską świadomością i poziomem zrozumienia oznaczeń geograficznych wśród rolników, producentów i konsumentów.
W Polsce, uważanej za „średniego użytkownika” oznaczeń, szczególnie ważne jest zwiększanie świadomości i zrozumienia koncepcji oznaczeń geograficznych oraz zachęcanie producentów do ochrony ich praw poprzez nowe wnioski ws. oznaczeń geograficznych.
Aby sprostać tym wyzwaniom, seminarium na styku targów „Smaki Regionów” oraz Polagra jest doskonałą okazją do nawiązania kontaktu i zapewnia „szkolenie informacyjne” dla różnych zainteresowanych stron. Jego celem jest podzielenie się pozytywnymi doświadczeniami z oznaczeniami geograficznymi, dostarczanie informacji i oswojenie nowych użytkowników ze środowiskiem oznaczeń geograficznych.
Seminarium posłuży do wyjaśnienia pojęcia oznaczeń geograficznych, głównych elementów procedury składania wniosków oraz wykazania korzyści oznaczeń, zarówno dla producentów, jak i konsumentów.
Wydarzenie obejmie prezentacje na temat unijnego systemu oznaczeń geograficznych i powiązanych aspektów planu strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej. Przedstawiciele biznesu przedstawią również wybrane historie sukcesu polskich producentów oznaczeń geograficznych.
Agenda
12:00 Powitanie uczestników, lekki lunch
12:30 – 12:50 Otwarcie seminarium
Marzenna Guz-Vetter, Dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce (p.o.), Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
12:50 – 13:15 Wprowadzenie – Czym są oznaczenia geograficzne? Jaka jest ich wartość dodana i korzyści?
Ola Jeżowska-Minárik – Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Sesja pytań i odpowiedzi (10 minut)
13:15 – 13:40 Narodowe plany strategiczne WPR a oznaczenia geograficzne. Co mają ze sobą wspólnego?
Magdalena Głodek, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Systemów Jakości
Sesja pytań i odpowiedzi (10 minut)
Historie sukcesu oznaczeń geograficznych z perspektywy producentów
13:40 – 13:50 Jabłka grójeckie ChOG, Maciej Majewski
13:50 – 14:00 Ser koryciński swojski ChOG, Sylwester Kwiatkowski
14:00 – 14:10 Polska wódka ChOG, Elżbieta Kwiecińska-Prysłopska
Sesja pytań i odpowiedzi (10 minut)
14:20 – 14:25 Podsumowanie seminarium
Marzenna Guz-Vetter, Dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce (p.o.)
Degustacja unijnych produktów z oznaczeniami geograficznymi
Wstęp bezpłatny. Rejestracja: tutaj