Przełom maja i czerwca był dla nas niezwykle intensywny – w ramach pozyskanego dofinansowania ze środków Urzędu Województwa Mazowieckiego, zorganizowaliśmy w szkołach prelekcje i konkursy kulinarne z cennymi nagrodami.
Prelekcje odbyły się w 4 szkołach znajdujących się na terenie uprawy Jabłka Grójeckiego.
Chęć organizacji prelekcji potwierdziły 4 szkoły:
- Szkoła Podstawowa im. Feliksa Kapackiego w Cendrowicach
- Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. K. Pułaskiego w Warce
- Szkoła Podstawowa Publiczna im. S. Czarnieckiego w Rozniszewie
- Szkoła Podstawowa w Ostrołęce
Prelekcja dotyczyła istoty zdrowego odżywiania, spożywania zalecanych porcji warzyw i owoców w codziennej diecie oraz wpływie na funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiedzieliśmy na pytania czym jest zbilansowana dieta, ile warzyw i owoców należy spożywać oraz jakie witaminy i składniki mineralne w nich znajdziemy. Omówiliśmy najważniejsze założenia dotyczące działalności Stowarzyszenia Sady Grójeckie i naszych produktów. Szczegółowo opowiedzieliśmy o korzyściach z wystąpienia o nadanie oznaczenia Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Po prelekcji chętnych zaprosiliśmy do udziału w konkursie kulinarnym.
Tematem przewodnim była potrawa z Jabłek Grójeckich. Wszystkim zainteresowanym dostarczyliśmy Jabłka Grójeckie do przygotowania swoich propozycji. Uczniowie z chęcią przystąpili do konkursu i wykazali się dużą inwencją w przygotowaniu swoich dań.
Jury wzięło pod uwagę smak, kreatywność i pomysł na wykorzystanie Jabłek Grójeckich. Wszystkie potrawy zostały przygotowane zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej.
Nagrodą główną w konkursie był Tablet HUAWEI MediaPad T3 7 3G, który został sfinansowany ze środków Urzędu Województwa Mazowieckiego. Wszystkich uczestników konkursu nagrodziliśmy naszymi jabłkowymi gadżetami.
Byliśmy pod ogromnym wrażeniem stopnia przygotowania i zaangażowania szkół do prawidłowego przebiegu prelekcji oraz kreatywności i pomysłowości dzieci w przygotowaniu potraw.
Mieliśmy okazję spróbować najlepszego sorbetu, lodów, chipsów jabłkowych, naleśników, szarlotek (tych bardziej i mniej FIT) oraz wielu, wielu innych, zaskakujących potraw w których głównym bohaterem było Jabłko Grójeckie.